Otthon

Zuzmókép készítése | zöld lakásdekor egyszerűen

Sziasztok!

Ma egy számomra igazán különleges projektet hoztam nektek, amit hónapok óta tervezek elkészíteni, de csak most sikerült ezt megcsinálnom. Szeretném előre leszögezni, hogy bár ez egy reklámnak minősülő tartalom – mert az alapanyagokat egy kooperáció keretén belül kaptam -, mégis a teljesen őszinte véleményemet fogjátok olvasni.

Szóval hónapokkal ezelőtt futottam bele egy zuzmókép elkészítésébe Pinteresten, és akkor gondoltam rá először, hogy ez milyen szuper ötlet. Sajnos a házunkban vannak olyan részek, amik nem kapnak elegendő napfényt, ezáltal növényt se tudok oda rakni, viszont szeretem magam mindenféle zölddel körbevenni. Ez a zuzmó tökéletes megoldás ilyen helyzetre, hiszen tartósított, tehát nem kell neki se víz, se napfény, mégis természetes, ami nekem fontos volt. Ezután kerültem kapcsolatba a mohálom.hu csapatával, akik segítségével sikerült kiviteleznem a terveimet, és két, igazán meseszép zuzmóképet készítettem el.

Az egész elkészítés egyébként nagyon egyszerű, talán a legnehezebb feladat a zuzmók kiválasztása volt. Rengeteg különböző színben kaphatók, így mindenki igényét kielégítve. Én végül egy almazöld és egy középzöld színt választottam, utóbbi színét nem adja teljesen jól vissza a fenti kép, de az elkészült képeken majd jobban látni fogjátok.

Ami különlegesség még, hogy két típusú zuzmó is van a weboldalukon, a finn ( az almazöld nálam ez ), illetve norvég ( ez pedig a középzöld ) verzió. A különbség köztük az, hogy a finn zuzmó a norvég zuzmóhoz képest sokkal sűrűbb és nagyobb fejű, valamint sokkal kevesebb erdei törmeléket ( tűlevél, tobozok, stb. ) tartalmaz, ezáltal kevesebb is kell belőle egy-egy kép elkészítéséhez. Mivel én mindkét fajtát kipróbálhattam, ezért bátran állíthatom, hogy szerintem érdemesebb a finn verziót választani. Nekem is könnyebb volt azzal dolgoznom, a zuzmó “fejek” sokkal nagyobbak és sűrűbbek voltak, sokkal jobb volt azzal dolgozni, mint a másik verzióval.

Fontos még tudni, hogy ezek a zuzmók tartalmaznak erdei törmeléket, még a finn verzió is. Ha valakit ez zavar, akkor megtisztíthatja azokat az oda nem illő daraboktól, viszont nekem kifejezetten tetszettek a benne található apró törmelékek, így abszolút erdei táj jellege lett, ezért nem is szedegettem ki azokat.

A következő kérdés az, hogy mivel is ragasszuk fel ezeket a zuzmókat. Kapható kifejezetten ezekhez kifejlesztett ragasztó, de lehet használni ragasztópisztolyt is. Én végül mindkét módszert használtam, és így kaptam tökéletes végeredményt. A zuzmókat az ehhez való ragasztóval rögzítettem, mivel ezzel sokkal egyszerűbb és szebb megoldást értem el, de az alapra a kavicsokat, illetve a kéreg darabokat ragasztópisztollyal ragasztottam fel.

A zuzmót gyakorlatilag bármire fel lehet ragasztani, de a legtöbben talán a keretes megoldást alkalmazzák, ahogy én is tettem. Ha nem szeretnétek ezzel bajlódni, akkor a Mohálom weboldalán kész kereteket is meg tudtok venni, én viszont elkészítettem magamnak a sajátomat. Szerettem volna újrahasznosítani, így végül azokat a léceket használtam fel, amik az új tűzhelyemmel együtt érkeztek – a csomagolás részeként -, illetve egy régi hátfallemez lett az alja.

Egy ilyen keretet összerakni egyébként nem túl bonyolult dolog, méréssel – vágással – ragasztással és szegeléssel együtt körülbelül egy óra alatt meg is voltam vele.

 

Mielőtt nekiálltam a kép elkészítésének, azelőtt még lelakkoztam a keretet, illetve az alját lefestettem zöld akrilfestékkel, hogy ha véletlenül valahol nem lenne tökéletes a fedés, akkor ne világítson ott a világos fa.

Ettől fogva teljesen a képzeletünkre van bízva az, hogy mit használunk fel a készítés során, és mit hova helyezünk. Én találtam itthon apróbb szemű fehér kavicsokat, amikkel egy ösvényt készítettem, nagyjából középre. Ezeket a kavicsokat ragasztópisztollyal rögzítettem, és esküszöm, ez volt a leghosszabb folyamat az egész készítés során. Ezután fakorongokat és kérgeket is felragasztottam, majd jöhettek a zuzmók.

Egy nagyon fontos észrevétel: mindig használjatok gumikesztyűt!! Ezeket a zuzmókat festik, mivel eredetileg szürkésfehér színűek, és a rajtuk lévő festék képes beszínezni a kezeket. Ezért ha nem akartok napokig színes kézzel mászkálni, inkább húzzatok kesztyűt, mielőtt hozzáértek. 🙂

Mivel én két különböző színű zuzmót használtam, ezért az volt a koncepcióm, hogy a felső részen az egyik, az alsón a másik szín dominál, kiegészítve az ellenkező színnel. Abszolút random rakosgattam a zuzmókat, hogy természetes hatást keltsen, próbáltam nem túl szabályosra készíteni. Miután leraktam az alapot, amit alaposan rányomkodtam a ragasztós felületre, kiegészítettem még egy-két kéregdarabbal, illetve zuzmófejeket is ragasztottam még pluszba az alapként szolgáló zuzmókra, hogy kiemelkedjenek a térből.

 

Az első, és kisebb kép végül ilyen lett. Ennek a helye végül a nappaliban lett, ugyanis a konyha és fürdőszoba közötti falfelület soha nem kap közvetlen napfényt, így növény nem élne meg ott, viszont a zuzmónak tökéletes helye lett itt.

Egyébként a zuzmókép elhelyezésekor csupán arra kell figyelni, hogy ne érje közvetlen napfény, mert kifakíthatja a színeket, illetve elegendő páratartalommal rendelkezzen – ez ugyebár nálunk adott a fürdőszoba miatt. Mutatok pár képet arról, milyen is lett a végeredmény.

 

 

 

 

 

 

A kisebb verzió mellett készült még egy sokkal nagyobb kép is, ami végül a hálószobában kapott helyet. Sajnos a hálószoba az, ami elég kevés fényt kap, ezért ott szinte semmilyen növény nem él meg, emiatt hihetetlenül hiányzott nekem onnan valami zöld. Ez a hatalmas kép a szobában szerintem egyszerűen mesésen mutat, és imádom, hogy becsempésztem vele a természetet egy sötét helyiségbe.

Az alap koncepció ugyanaz volt, ide is került a fehér kavicsból egy ösvény, illetve kéreg darabok is helyet kaptak rajta, viszont fa korongok helyett egy hatalmas, lyukas faszeletet használtam fel hozzá, ami szerintem egyedivé teszi a kinézetét.

 

Hihetetlenül hálás vagyok a Mohálom csapatának, hogy segítettek megvalósítani egy nagy álmomat, ezzel még otthonosabbá téve a házunkat. Nagyon élveztem a készítés folyamatát, ami igazán egyszerű volt, nem igényelt semmi féle előzetes tudást vagy hatalmas kézügyességet, mégis igazán egyedi és szép dolog született belőle.

A zuzmókon kívül mohát is találtok egyébként a kínálatukban, azzal is rengeteg különböző, meseszép dolgot lehet létrehozni, csak a képzeleten múlik, mit alkotsz belőle.

Ti készítettetek már valaha zuzmó képet?

Jó alkotást!

Niki