Évszakok,  Ősz

Tök készítése gipszből

Sziasztok!

Ha ősz, akkor tök minden mennyiségben! Imádom, hogy rengeteg különböző technikával, anyaggal lehet előállítani ezeket a szuper formákat, legyen szó akár varrásról, akár gyurmáról, vagy épp a mostani esetben gipszről.

Nem ez az első próbálkozásom ezzel a fajta technikával, tavaly betonból szerettem volna készíteni, de sehogy nem akart szépre sikerülni, így végül elvetettem az ötletet. Idén viszont újra próbálkoztam, ráadásul gipszből, és mivel szerintem szuperül sikerültek arra gondoltam, hogy megosztom veletek a tapasztalataimat.

Mint fentebb is írtam, tavaly próbálkoztam beton tökkel, de végül abszolút nem voltam vele megelégedve, ezért úgy döntöttem, hogy idén adok egy esélyt a gipsznek. Végül normál modellgipszet használtam, és a vízen kívül abszolút semmi mást nem kevertem hozzá, így lett tökéletes a végeredmény.

A gipszen kívül szükség lesz nejlon harisnyára vagy zoknira – ezeket a Pepcoban lehet a legolcsóbban beszerezni -, illetve madzagra, a cikkelyek kialakításához.

Az elkészítése hihetetlenül egyszerű, csupán megfelelő állagúra kell keverni a gipszet a vízzel – ne legyen túl híg, de sűrű se – úgy, hogy csomómentes legyen, ezután bele kell tölteni a harisnyába. És itt jön a kissé kapkodósabb része, ugyanis a gipsz nagyon hamar kezd el kötni, ezért szuper gyorsasággal kell rákötni a madzagokat, hogy kialakuljon a tökforma.

Tavaly sokat küzdöttem azzal, hogy nem tudtam kiszedni a résekből a madzagot, viszont idén rájöttem a trükkre: még akkor kell leszedni róla mind a madzagot, mind a harisnyát, amíg még nem kötött meg teljesen a gipsz. Én például elkészítettem egyet, félretettem, és miután elkészült még egy, az előzőről szedtem is lelefe őket.

Ettől függetlenül ugyebár a harisnya mintázata benne marad a felületében, ez ha valakit nagyon zavar, akkor utólag, száradás után le lehet csiszolni, viszont szerintem jól mutat így is abszolút.

 

A teljes száradás körülbelül két napot vett igénybe , ezután pedig jöhet is a személyre szabása.

A festéshez Pentart akrilfestékeket használtam, a narancssárga alap után próbáltam árnyalni a sötétebb, illetve a világosabb részeket. A tök szárát levegőn száradó gyurmából formáztam – a Kik-es verzió szerintem szuper -, majd száradás után ezt is festettem. A leveleket egy girlandról szedtem le, az indákat pedig drótból formáztam meg, majd lefestettem zöldre.

Hogy tökéletes-e? Abszolút nem. Lehetett volna még szebb? Természetesen. De nekem így is nagyon tetszik a végeredmény, és tök jól feldobja ősszel a lakás hangulatát.

Én most a természetesebb irányba mozogtam az őszi dekor kapcsán, ezért lett narancssárga a tök, de ha valaki a visszafogottabb, esetleg rusztikusabb dekort kedveli, az bátran festheti fehérre, pasztell zöldre, rózsaszínre akár.

Ti készítettetek bármilyen tök dekort idén?

Jó alkotást kívánok!

Niki