Évszakok,  Karácsony,  Tél,  Ünnepek

Tobozból fenyőfa | December Daily

Sziasztok!

Ha téli, karácsonyi dekorról van szó, akkor imádom a tobozt, mint alapanyagot használni. Millió különböző tobozzal készült dekort találhattok Pinteresten, hemzseg tőlük a weboldal. Rengeteget gondolkoztam azon, hogy végül miként használjam fel, és akkor eszembe jutott, hogy régóta szeretnék egy tobozokból álló fenyőfát készíteni. Végül nem álltam meg itt, és egy egész téli tájkép kerekedett belőle.

Az egész toboz fenyő alapja egy hungarocell kúp volt, amit mindenek előtt lefestettem sötétbarna matt akrilfestékkel, hogy az apró, kilátszódó rések végül ne fehéren kandikáljanak ki a tobozok közül.

Amint megszáradt a festék, jöhetett is a ragasztás: ehhez ragasztópisztolyt használtam, és ezzel rögzítettem a tobozokat. Először a nagyobb darabokat ragasztottam fel, majd egyre kisebbeket, figyelve arra, hogy ha van lehetőség, akkor minél jobban fedjék egymást. A kúp tetejét végül sniccerrel levágtam, és oda egy kúp alakú tobozt ragasztottam fel, majd itt is próbáltam apró tobozokkal az éleket elegyengetni.

A díszítést nem szerettem volna túlzásba vinni, úgyhogy apró piros bogyókkal dobtam fel, illetve a tobozok széleit először megfestettem fehér akrilfestékkel, végül Pentart hókristály pasztával tettem igazán havassá a végeredményt.

Ahhoz, hogy igazán “fás” kinézete legyen, kellett valami törzs. Ehhez végül egy megfelelő vastagságú fadarabot használtam, amit a kúp aljára ragasztottam, illetve az egészet végül ráragasztottam egy faszeletre.

A következő kérdés az volt, hogy mivel takarjam el a ragasztópisztoly nyomait. Kutattam picit a dobozomban, mire a kezembe akadt egy régi Pepcos szarvas, ami unalmas ezüst színben “tündökölt”, így végül összeállt a kép a fejemben.

A szarvast először alaposan megsikáltam, hogy lejöjjön róla minden glitter, ezután pedig Pentart bonding primerrel alapoztam. Egy nap száradás után lefestettem barna matt akrillal, árnyékoltam és kiemeltem picit, végül megkapta feketével az orrát és a szemét, valamint vörösbor színnel kiemeltem a hámot / kantárt – sajnos nem értek hozzá, fogalmam sincs, mi a neve.

 

Rögzítés után elkezdtem a fa alapot bedolgozni Pentart hópasztával, ügyelve arra, hogy eltakarja a ragasztó nyomokat. Kapott egy keveset a törzs töve is, illetve a szarvas patája is, végtére a hóban sétál.

A hópaszta száradása után átmentem az egészen a Pentart hókristály pasztájával, hogy olyan szép és csillogó legyen, mint a frissen hullott hó.

Az elkészítése végtelenül egyszerű volt, viszont igazi türelemjáték, hiszen minden egyes tobozt, díszt egyesével kellett felragasztani, ráadásul a száradási idők is napokat vettek igénybe.

Mindenesetre abszolút nem bánom a rá töltött időt, sőt az egyik kedvenc idei dekorom lett, hihetetlenül szeretem azt, ahogy kinéz.

Kellemes karácsonyi készülődést kívánok! 🙂

Niki