Évszakok,  Karácsony,  Tél,  Ünnepek

Szánkó felújítva | December Daily

Sziasztok!

A mai bejegyzésben egy egyszerű, mégis mutatós szánkó átalakítást mutatok meg nektek. Nem ez az első szánkó átalakításom – valamiért imádok ezekkel szöszmötölni 🙂 -, ugyanis tavaly készítettem már egy szánkóból polcos tárolót, viszont az stílusra is abszolút más volt, fehér alappal és szürke részletekkel, illetve a funkciója is eltérő volt a mostanitól.

Ezt a szánkót még a nyár végén – ősz elején szereztem be, és bár nem ilyet szerettem volna kifejezetten, mégis beadtam a derekamat, mert nagyon jó áron jutottam hozzá. Mint az látszik is a képeken, alapjába véve a fa részek jó állapotúak voltak, nem voltak repedve, eltörve, de látszott rajta, hogy megviselte az időjárás.

Ennek a szánkónak a nagy része fém, amik valaha kékre voltak festve, de csúnyán rozsdásodtak és kopottak is voltak.

 

Első lépésként apró darabjaira szedtük az egészet, majd felosztottuk a munkát: a párom foglalkozott a fém részekkel, míg én a fa darabokat vettem kezelésbe. Alapos csiszolás után a fémről eltűnt minden rozsda és kék szín maradvány, míg a fa szép sima, egyenes felületű lett, és a csúnyább részeket is sikerült nagyjából eltüntetni róla.

 

Rengeteget gondolkoztam azon, hogy milyen színekkel dolgozzak. Ugyebár a tavalyi polcos szánkó hófehér lett, a fém részei pedig ezüstek. A maga nemében az is gyönyörű, nagyon szeretem, idén azonban más hangulatot szerettem volna karácsonykor.

Figyelembe kellett vennem azt is, hogy bár idén benti dekor lett belőle, ha jövőre tető alá kerül a terasz, és mondjuk már vállalható állapotú is lesz, akkor ezt kinti dekornak szánom, valószínűleg az ajtó mellett fog helyet kapni. Ezért gondoltam egy merészet, és előszedtem először az abszolút kedvenc favédő lazúromat, ami nem túl meglepő módon az Obi sötét dió nevű festéke, a fém részek pedig matt fekete festéket kaptak.

 

Több rétegnyi festék és hosszú száradás után már csak össze kellett állítani, ami során új csavarokat is kapott a szánkó, amiket meghagytam ezüstnek, ezáltal mégis van benne egy kis világos részlet is.

 

Nekem jelenleg hatalmas szerelem lett ez a projekt, imádtam minden percét, és a végeredmény számomra igazán gyönyörű lett. Idén a nappalinál kapott helyet, kialakítva rajta egy kis kuckózós párnás helyet, de hihetetlenül izgatott vagyok a jövő év miatt, remélem, akkor már a végleges helyén fogom tudni elhelyezni.

Kellemes karácsonyi készülődést kívánok! 🙂

Niki