Évszakok,  Karácsony,  Tél,  Ünnepek

Régi szánkóból dekor polc

Sziasztok!

Vannak olyan projektek, amik hónapokig, sőt évekig a fejemben vannak, mire eljön a megfelelő pillanat ahhoz, hogy el is készítsem őket. Ilyen ez a mai is, amire több, mint egy évet vártam, de végre sikerült megvalósítanom. Lássuk is, hogy hogyan alakul át ez a kopott, régi szánkó egy hófehér polcos csodává.

Tehát ennek az egész projektnek az alapja a szánkó. Ha hiszitek ha nem, hihetetlenül nehéz jó áron jó állapotú, nem sérült fa szánkót találni manapság. Hónapokig böngésztem a Marketplace-t Facebookon, aztán egyszer megelégeltem, kiírtam az egyik csoportba, hogy mit keresek, mire jelentkezett is egy hölgy, hogy neki van egy eladó. Hihetetlenül jó árat mondott érte, szóval így történt, hogy egy nyári napon, amikor a hőmérő közel 35 fokot mutatott mi átautókáztunk a szomszéd városba, és megvettük a szánkót.

Nem tagadom, a hölgy először furcsán is nézett rám, majd kibökte, hogy érdekli, mit is akarok a nyári meleg kellős közepén egy szánkóval, de miután elmagyaráztam neki a terveimet felderült, és sok szerencsét kívánt hozzá.

Három fontos kritériumnak kellett megfelelnie a tökéletes darabnak: legyen kellően hosszú – magas, az átalakítás után -, fából készült legyen fém részekkel, illetve maga a fa ne legyen sérült, repedt, törött. Ez a darab tökéletesen megfelelt minden kritériumnak, így egy nyári hétvégén fogtam magam, és nekiestem megvalósítani álmaim dekorpolcát.

Első lépésként is nekiálltunk leszerelni minden egyes fém részt róla, hogy végül csak a fa szerkezet maradjon egyben. Ez nem volt túl nehéz, ugyanis a csavarok és a szegek, amikkel ezek rögzítve voltak az évek folyamán elrohadtak, így nem is tartották ezeket a helyükön túl erősen.

 

Ezután jöhetett a legpiszkosabb, de az egyik leglátványosabb rész, azaz a csiszolás. Én nekiestem a fa szerkezetnek csiszológéppel, addig pedig a párom szépen lecsiszolta a fém részekről a rozsdákat. Nem kis munka volt lecsiszolni róluk az idő nyomait, rengeteg óra ment el csak ezzel a művelettel, ráadásul volt, ahova nem fértem be a géppel, így ott végül kézzel csiszoltam meg a fát, de végül csak elkészült.

Egy jó alapos portalanítás után jöhetett a festés. Azt tudtam, hogy fehérre szeretném festeni, ám a festék típusában nem voltam biztos. Szerettem volna, ha kellő fedése van, de mégis kicsit rusztikus legyen, és mindenféleképpen matt, ne fényes, mert attól a hideg is kiráz.

Végül a választásom a Lazurán vizes vékonylazúrjára esett, amit az Obiban szereztem be. Gyönyörű hófehér színe van, és mivel lazúr, ezért beszívja a fa, és gyönyörű hatást kölcsönöz neki. Azt kell mondjam, hogy én ezt a részét imádtam a legjobban a projektnek. Látni, ahogy valami régiből valami új kel életre a kezeim alatt, látni, ahogy a fa meghálálja a törődést, hihetetlenül jó élmény. Végül két vékony rétegben festettem le, és ez elégnek is bizonyult.

Miközben én ezzel szórakoztam, addig a párom a már általa lecsiszolt fém részeket felakasztotta egy szellős helyre, és lefújta őket két rétegben cink sprayfestékkel.

Amiről még nem esett szó: miből is készültek el a polcok? Ezeket végül egy fa deszkából vágtuk ki méretre, végül lefestettem őket is a fehér festékkel. Lejjebb fogjátok látni, hogy a polcok teteje egyenes, az alja viszont nem, ezt sajnos így adta az anyag, de nekem nagyon tetszik a maga kis tökéletlensége, ettől lett számomra végül tökéletes az egész.

Miután hagytunk mindent jó alaposan megszáradni, jöhetett is az összeállítás. Minden fém részt végül zsindelyszegekkel rögzítettünk, ez sokkal szebb eredményt ad végül, mintha csavarokkal dolgoztunk volna.

Rögzítettük a polcokat is, és készen is voltunk. Anyagköltség tekintetében kevesebb, mint 10.000 forintomba került az egész projekt, ebből 3000 forint volt a szánkó, ami fantasztikus ár érte, plusz a festékek, a zsindelyszegek, ecsetek.

Hihetetlenül elégedett vagyok a végeredménnyel, pedig általában mindig találok valami kivetnivalót a saját projektjeimben, de ebben semmibe nem tudnék belekötni, nekem így tökéletes. Külön örülök neki, hogy kellően nagy volt ahhoz, hogy három polc is beleférjen, így még több dekort tudok rápakolni a téli időszakban.

Természetesen nem bírtam ki, hogy ne avassam fel, bár a karácsonyi szezonban nem így fog kinézni, mert most csak gyorsan ráraktam pár, számomra kedves dekorációt, de már tervezem, hogy miként is díszítsem majd fel pár hét múlva. Addig is íme néhány kép róla.

 

 

 

Remélem ezzel nektek is tudtam ötletet adni, szóval hajrá, nézzetek szét a padláson, hátha találtok egy felújításra váró szánkót. 🙂

Jó alkotást kívánok!

Niki