Tippek, terméktesztek

Pentart bársonyporok használata

Sziasztok!

Azóta kacérkodtam azzal, hogy kipróbáljam a bársonyporokat, mióta Pure design by bardoczeva blogján megpillantottam ezt 2018-ban. Tavaly készítettem már bársonyporral bevont gömböket, akkor viszont egy Aliexpresses port használtam hozzá, ami szép volt és könnyen kezelhető, viszont nem túl élénk színű, inkább mondanám fakónak. Most viszont megrendeltem magamnak négy színt is, és úgy döntöttem, hogy letesztelem, mit is tud a Pentart változata.

Mielőtt a konkrét színekről mesélnék nektek, először megmutatom, hogyan is kell használni ezeket a porokat. Mindennek az alapja a ragasztó, tehát az az alap, amibe beledolgozzuk a port. Úgy olvastam, hogy a bársonypor tökéletesen működik a Heavy body gel-el, én ezt még nem próbáltam, ellenben az öntapadósra száradó ragasztót igen, ami tökéletesen működik. Ez szintén Pentart márkájú, és abszolút meg vagyok vele elégedve, gyorsan szárad, és nagyon ragad száradás után. Ezeken kívül természetesen kell maga a tárgy, amit tervezünk bevonni a porral, ragasztó, illetve nem árt, ha van egy, a bársonyporhoz passzoló színű akrilfestékünk sem.

Első lépésként fessük le a kívánt tárgyat az alapszínnel. A bordó porhoz én – szintén Évi ajánlására – a Pentart vörösbor nevű matt akrilfestékét használtam, a fehér porhoz fehéret, a bézshez a bézs színt, míg a szürkéhez a vintage szürkét, bár utóbbi nem volt a legjobb választás olyan szempontból, hogy sokkal sötétebb szín a porhoz képest, de úgysem látszódik ki alóla.

Ha teljesen megszáradt az alapszín, jöhet a ragasztó. Ez a ragasztó kellemesen sűrű, fehér színű, ami teljes száradás után átlátszóvá válik, és ekkor nyeri el az öntapadós tulajdonságát. Ezért is fontos az, hogy megvárjuk, míg teljesen átlátszó lesz a felület, és csak utána kezdjünk el dolgozni rajta.

Plusz tipp: ahhoz, hogy egyszerűen tudjunk gömböket vagy különböző hungarocell díszeket festeni, állítsuk őket hurkapálcára, majd ezt szúrjuk bele egy darab hungarocellbe.

Ezután jöhet a lényeg, azaz a porozás. Én úgy szoktam csinálni, hogy először az alsó részt szoktam beszórni, hogy aztán letehessem biztos felületre, és ott tudjam folytatni. Érdemes a szórást egy papírlap fölött végezni, így a maradékot vissza tudjuk tölteni a flakonba.

A bársonypor titka az hogy szépen, óvatosan simogassuk bele a ragasztóba, viszont ne dörzsöljük, mert attól kikophat. Időigényes munka az tény, de megéri. Ahol kissé üresnek érezzük, oda szórjunk még a porból, és simogassuk ismét. 🙂

Nem sikerült túl jól lefotóznom, de talán látható az, amiről beszélek: itt maradt egy kis rész, ahova nem jutott ragasztó, tehát nincs mibe belesimogatni a port. Ilyenkor én egy ecset segítségével csak azt a felületet beragasztózom, megvárom, míg átlátszóra szárad, és újra befedem a porral.

És akkor beszéljünk konkrétan a színekről. Jelenleg a Pentart kínálatában elvileg 12 különböző szín van ( szürke, türkiz, zöld, piros, királykék, gránátvörös, földbarna, fekete, fehér, citromsárga, bézs, sötétbarna ), én ezek közül a kisebb kiszerelésben megvettem a szürkét és a fehéret, míg a nagyobb flakonnal a gránátvöröset és a bézst.

 

Azt vettem észre, hogy színenként eltérő a por állaga is, bármilyen furcsán is hangzik. A legkönnyebben én a gránátvörössel tudtam dolgozni, szép egyenletes volt. Hasonló volt a bézs is, a fehérben viszont már előfordultak csomók is, amik kissé nehezítették a vele való munkát. A legcsomósabb egyértelműen a szürke volt, nehéz is volt vele dolgozni, illetve nehezen is tudtam kinyerni a flakonból még úgy is, hogy levettem a csőrt, és úgy öntöttem egy papírra a port.

Bár elsőre féltem a bézs színtől, hogy mégis milyen lesz élőben, végül nagyon megszerettem. Szerencsére nem az a sárgás tónusú, ami nagyon csúnya tud lenni, hanem rózsaszínesebb, pasztellesebb árnyalat. Végül ezzel a színnel készítettem el három hungarocell tobozt is, amik valószínűleg helyet fognak kapni a fenyőfán is.

Megmondom őszintén, a szürkében nagyon bíztam, nagyon akartam szeretni, de sajnos nem tetszik. Se a színe nem olyan, mint amire számítottam, ám ezen még túl is lendülnék, de sajnos maga a por állaga nem tetszik, nekem túl vastag, tömör a fedése.

A fehér az egy gyönyörű hófehér szín, ami tényleg meseszép lenne, de hát úgy viselkedik, mint ahogy vártam is: hihetetlenül gyorsan koszolódik. Csupán letettem egymás mellé a négy különböző színnel készült díszt, és pár perc múlva azt vettem észre, hogy bordó és szürke foltok voltak rajta. Sajnálom, mert rengeteg ötletem lenne ezzel a színnel, de nagyon macerás lenne a tárolása, hogy véletlenül se koszolódjon, így inkább hanyagolni fogom.

És hát a végére hagytam a legnagyobb kedvencemet, a gránátvöröset. Hihetetlenül gyönyörű, mély, élénk szín, amivel álom dolgozni. Hatalmas szerelem lett, azóta gömböket is bevontam már vele, illetve volt egy ezüst színű, csepp alakú karácsonyfa dísz szettem, ami új köntöst kapott ebbe a csodaszép színbe burkolva.

Nagyon megszerettem ezáltal a Pentart ezen termékeit – is 🙂 -, és már azon gondolkozom, hogy mit is lehetne alkotni a többi színnel. Biztos vagyok benne, hogy be fogok ruházni még pár árnyalatra, a feketére, a zöldre és a királykékre biztosan, de a piros és a türkiz is birizgálja a fantáziámat.

 

Jó alkotást kívánok!

Niki