Húsvét,  Ünnepek

Pasztellszínű húsvét

* A régi blogról átvett bejegyzés *

Sziasztok!

“Kisebb” kihagyás után újra itt vagyok, és csupán a  véletlen műve az, hogy újabb DIY poszttal érkezem – ígérem, nemsokára  lesz más téma is a blogon. Bár húsvétig van még másfél hét, szerettem volna nektek időben megmutatni egy-két dolgot, így ha ti is kedvet kaptok hozzá, akkor még időben elkészíthetitek.

Bár imádok dekorálni, nálam a húsvét valahogy mindig kimaradt, azonban idén szinte szomjaztam az ilyen jellegű dekort, úgyhogy végül beadtam a derekam, és készítettem pár dolgot. Ha pedig tavasz, akkor pasztell színek, úgyhogy ilyen árnyalatú dolgok születtek a kezem alatt. Kezdjük is talán a húsvét elengedhetetlen kellékével, a tojásokkal.

Sokáig arra gondoltam, hogy majd hungarocell tojásokat fogok lefesteni, de nem tetszett az, hogy túlságosan mű az egész, szóval mardtam az eredeti tojásnál. Igen ám, de elgondolkodtam, hogy hogyan tudnám ezeket kifújni úgy, hogy ne tátongjon alul-felül is lyuk a tojásokon. Végül egy külföldi blogposztban bukkantam rá az ötletre, amit most megosztanék veletek is.

A művelet egyszerű, ámbár kissé időigényes, viszont így csak egyetlen lyuk lesz a tojás alján, így szerintem sokkal szebb a végeredmény. Szükséged lesz hozzá fecskendőre, tűre, celluxra és magukra a tojásokra. A fecskendőt és a tűt patikában szerezhetitek be nagyon olcsón – érdemes a legvastagabb tűt kérni -, és ahhoz, hogy a tojás héja ne repedjen el, ragasszuk le az alját egy kis darab celluxszal. Ezután óvatosan törjük át a héjat a tűvel a celluxon keresztül, és készítsünk elő egy tálat a tojásnak. Én még a lyuk készítése előtt felráztam a tojást, hogy a sárgája is folyós legyen, illetve a tű segítségével is átkavargattam. Szívjunk fel levegőt a fecskendőbe, helyezzük a tűt a lyukba, és óvatosan kezdjük kinyomni a levegőt. Érdemes kicsit nagyobb lyukat készíteni, ugyanis azon keresztül fog távozni a tojás a megnövekedett nyomásnak köszönhetően, és ha nem elég széles a lyuk, akkor megpattanhat a héj. Körülbelül 8-10 befújásra van szükség ahhoz, hogy minden tojás kifolyjon a héjból, ezután mossuk át jó alaposan a belsejét, és legalább egy éjszakán keresztül szárítsuk.

Mivel én festéksprayt szerettem volna használni a festéshez, ezért ki kellett találnom, hogy hogyan is fújjam le őket a legkönnyebben. Végül hurkapálcát használtam, melynek az egyik végét a tojáson lévő lyukba dugtam, a másikat pedig beleszúrtam egy darab hungarocellbe, így tökéletesen le tudtam őket festeni anélkül, hogy bármelyik rész kimaradt volna.

Mivel pasztellszíneket szerettem volna, ezért a Pinty Plus Chalk finish festéksprayt használtam Mint green, Broken white és Rose garden színben – ezeket egy rétegben fújtam rá a tojásokra, így tényleg szép pasztell lett a végeredmény, illetve nem is volt szükség második rétegre, ugyanis tökéletesen fedtek attól függetlenül is, hogy a fenti képen láthatjátok, hogy több különböző színű tojást is használtam – foltos sötétbarnát, világos barnát, fehéret -. A sprayfesték matt, krétaszerű finishéért még mindig odáig vagyok, szerintem ezek abszolút beleillenek egy letisztult dizájnba is – egyébként a kosárka Pepcos, és alapjáraton csúnya élénk citromsárga színe volt, de mivel a formája tetszett, ezért hazahoztam, és lefújtam a tojásokra is használt fehér sprayfestékkel, így már azért szerintem sokkal szebb -.

A tojáshéjba öntött gyertya egy hirtelen ötletből született, ugyanis aznap sikerült eltörnöm a meseszép sárga színű, sárgadinnye illatú Dm-es gyertyámat, és szerettem volna megmenteni a viaszt. A tojáshéjakat feltörés után alaposan kimostam, majd egy éjszakás száradás után a tetejükre fordítva lefestettem a Chalk Finish Broken white színével. Ezután öntöttem bele a viaszt, amit vízfürdőben olvasztottam fel, majd a kanóc rögzítése után óvatosan beletöltöttem a héjakba. Életem első gyertyaöntéséhez képest szerintem jól sikerült, nekem nagyon tetszik az összkép – külön öröm, hogy sikerült olyan tojástartókat vennem a Pepcoban, amiknek a színe illik az egész koncepcióhoz, ráadásul le voltak akciózva 80 forint / darab árra -.

A háttérben megbúvó fehér fa nyuszi figura is szintén Pepcos szerzemény, hihetetlenül olcsó áron jutottam hozzá, és szerintem nagyon édes – a “hátulján” van egy kis pompom is a nyuszi farkincájának, ami még cukibbá teszi az egészet.

Mint látjátok is, nem vittem túlzásba ezt az egész húsvét témát, ezek kerülnek fel az étkezőasztalra, és mást nem igazán fogok dekorálni – de én ezzel is nagyon elégedett vagyok, szerintem szép lett a végeredmény.

Ti milyen színeket preferáltok tavasszal: az élénkebbeket vagy a pasztelleket? Szoktatok az ünnep alkalmával lakást dekorálni?

!