Tippek, terméktesztek

Mod podge készítése házilag

Sziasztok!

Aki szokott esetleg külföldi DIY videókat nézni, annak biztosan ismerősen cseng a mod podge név. Sokan azt hihetik, hogy ez valami olyan, amit csak külföldön lehet beszerezni, ám ez nincs így, hiszen nem egy hihetetlenül egyedi termékről beszélünk. Sőt, akár otthon is el lehet készíteni, én is hoztam most egy receptet hozzá.

A mod podge lényegében dekupázs ragasztó: így már azért ismerősebb, ugye? A lényege, hogy teljesen átlátszóra szárad, ezáltal megvédi a lekent felületet – többségében a szalvétát, és különböző képeket, amiket dekupázsolnak, de igazából minden mást is -, és ecsettel könnyen kenhető. Tehát mint dekupázs ragasztó a beszerzése könnyű, viszont nem túl olcsó, ha nagyobb mennyiségben szeretnénk használni. És itt jön képbe az a pofon egyszerű recept, amivel rengeteg ragasztót lehet előállítani nagyon olcsón. Kétféle módszert olvastam, az egyikhez fehér iskolai PVA ragasztó kell, a másikhoz pedig, amit én is készítettem, tapétaragasztó.

Összesen három hozzávalóra lesz csupán szükségünk:

– tapétaragasztó

– víz

– befőttes üveg

Első lépésként én bekevertem a tapétaragasztót a leírás szerint. Sajnos valószínűleg sikerült egy nem túl jó minőségű darabot kifognom, ugyanis hiába kavargattam jó sokáig, még így is maradtak benne darabok, pedig langyos vízbe kevertem a masszát. Viszont mivel a ragasztó nagyobb része szuper lett, ezért kihalásztam belőle az egyben maradt darabokat, és felhasználtam a mod podge-hoz. Ehhez csak annyit kell tenni, hogy 2/3 – 1/3 arányban összekeverjük a ragasztót vízzel, és készen is van. 🙂 Ezután töltsük befőttes üvegbe, és jó alaposan zárjuk le – vigyázzunk arra, hogy mindig légmentesen legyen lezárva, különben a ragasztó besűrűsődik.

Én 1 kg tapéta ragasztót körülbelül 1500 forintért vettem, amiből rengeteg mod podge fog kijönni – például alig használtam néhány dekát a  mostani alkalommal, és két nagyobb méretű befőttes üveg is megtelt a ragasztóval.

Jó alkotást kívánok! 🙂

Niki