Tippek, terméktesztek

Melyiket válasszam?!

* A régi blogról átvett bejegyzés *

Sziasztok!

Az utóbbi időben rengeteget gondolkoztam azon, hogy melyik festési módszert kedvelem jobban: a spray kiszerelést, vagy a hagyományosabb, ecsetelős verziót? Eredményként arra jutottam, hogy mindegyikek meg van a maga előnye és hátránya is, de talán egyszerűbb ezt egy poszt keretén belül kilistázni. 🙂

 

Fogtam pár pontot, amit összeszedtem, és mindkét típusnál kiírtam magamnak – is -, hogy épp mit gondolok róluk – hátha ez segítség lesz számotokra is a választás során. 🙂

Spray kiszerelésű festékek

Ár, kiadósság: ha literenkénti árra vetítjük le az egészet, a festékspray-k egyértelműen drágább árkategóriát képviselnek. Bár egy flakon festék rengeteg projektre elegendő, de közel sem annyira, mint egy doboznyi festék. Valamint azt is bele kell kalkulálni, hogy nem megfelelő használat esetén a festék besűrűsödhet, beszáradhat, és akkor használhatatlan lesz – erre jó az a módszer, hogy minden festés után fejjel lefele tartva a flakont fújjuk addig, míg már csak gáz jön belőle. Ez kitisztítja a csövet, így nem szárad bele a festék – nekem is van több, mint egy éves festékspray-m, és ezzel a módszerrel a mai napig használható. 🙂

Festés egyszerűsége, minősége: a festékspray-k használatával még az is csodás eredményt érhet el, akinek nincs kézügyessége – mint én, például. 😀 A festés vele hihetetlenül egyszerű, a végeredmény szép, egyenletes, és ha odafigyelve használjuk, akkor hihetetlenül szép munkát lehet vele végezni.

Kiegészítők:azért is szeretem annyira a spray kiszerelést, mert nem kell hozzá semmilyen külön eszközt használni, tehát nem kell plusz pénzt költeni a festési projektre, csak a festék árát. Ettől függetlenül van egy kiegészítő, amit mindenkinek ajánlok figyelmébe, aki nem csak pár percig tervez festeni, hanem hosszabb, nagyobb volumenű projekteket is végez: ez pedig a pisztoly. Hihetetlenül megkönnyíti a munkát, sokkal kényelmesebb vele festeni hosszabb távon, mint nélküle.

Mire használom: igazából mire nem?! 🙂 Természetesen apróbb projektekre, dekorációs kiegészítőkre, használati tárgyakra, de festettem már vele például biciklit is, ami azért nagyobb dolog volt. Minden attól függ, hogy ki mennyi pénzt szán egy-egy dolog lefestésére.

Ecsetes verzió

Ár, kiadósság: bár alapból olcsóbb alternatívának tűnhet, mégis ha minőségi festéket szeretnénk venni, akkor mélyen a zsebünkbe kell nyúlni. Viszont tény, hogy vékony rétegben alkalmazva kiadósabb, mint a spray. Itt is fennállhat a sűrűsödés veszélye, de ez könnyen orvosolható vízzel vagy hígítóval, a festék típusától függően – ám ezt sem lehet a végtelenségig hígítani, hiszen minőségromláshoz vezethet.

Festés egyszerűsége, minősége: ahhoz, hogy ezzel a típusú festéssel szép minőséget érjünk el, bizony kell egy rutin, kézügyesség, hiszen nehezebb vele bánni. Talán kicsit pepecselősebbnek is mondanám, hiszen nagy odafigyelést igényel, hogy ne legyen csíkos, foltos a végeredmény.

Kiegészítők: egyértelmű, hogy ecsetet kell hozzá vásárolni, ám nem mindegy, hogy milyet veszünk, hiszen az olcsó, kemény sörtékből álló darabokkal csak csíkos végeredményt fogunk elérni. Egy-egy minőségi ecset ára bizony drága, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy az ecsetet a festés után el is kell mosni, ami plusz időt vesz igénybe.

Mire használom: főleg nagyobb volumenű projektekre, a teljesség igénye nélkül például kerítésfestés, ajtó-és ablakkeret festése, bútorok átfestése. Kisebb dolgoknak általában nem szeretek nekiesni ecsetelős festékkel, mert számomra túl macerás, és soha nem értem még el vele olyan eredményt, ami tényleg tetszene.

 

Konklúzió: mindkét típusnak meg van a maga előnye és hátránya, mindenki döntse el maga, hogy melyik a szimpatikusabb neki. Én ezek után is fogom használni mindkét verziót, de tény, hogy elfogult vagyok a sprayfestékkel, mert számomra ez ad mindig olyan végeredményt, ami még az én maximalista énemnek is tetszik.

Ti melyik típust preferáljátok jobban?

!