Évszakok,  Tavasz

Madáritató egyszerűen

* A régi blogról átvett bejegyzés *

Sziasztok!

Rengeteg dolog szerepel azon a listámon, amin a DIY projekteket vezetem, ám volt egy, ami a szívemhez közel állt és mindent be is szereztem hozzá: egy madáritató. Többféle variáción gondolkoztam, de végül maradtam az eredeti tervemnél, és őszintén mondhatom, hogy nekem nagyon tetszik a végeredmény.

Az egész projekt legnehezebb része a gyertyatartó beszerzése volt. Szebbnél szebb darabokat láttam, de nem akartam érte 5-6 ezer forintot kiadni, szerettem volna olcsón elkészíteni a madáritatót. Végül a KIK-ben bukkantam rá a vágyott darabra, leértékelve körülbelül 200 forintért. A madárkát a Pepcoban vettem, míg  kerámia tálat itthon találtam.

Amire szükséged lesz:

* gyertyatartó

* kerámia madár

* kerámia tál

* Pinty Plus Chalk finish festékek: alapozó spray, matt lakk, színes festék Ash grey árnyalatban

Nulladik lépésként először zsír-és portalanítottam mindent, majd szépen kiköltöztem a szabad levegőre – bár ezt a festéket akár zárt térben is lehet alkalmazni, én szeretek kint festeni -. Minden termék kapott egy réteg alapozó festéket, és bár már használtam a Pinty Plus festék sprayt mégis meglepődtem, hogy milyen jó fedést ad már magában az alapozó is. Hagytam megszáradni, majd jöhetett az első réteg szürke szín, a Chalk Finish Ash grey árnyalata.

A következő képen látszódik, hogy kissé foltos lett az első réteg, de nem baj, a továbbiakban ez szépen kiegyenlítődik.

A madárkának elég volt csupán egy réteg festék – hihetetlenül szép finishe lett ezzel a festékkel -, a gyertyatartó és a tál pedig kettőt kapott. Teljes száradás után ( ami csupán pár óra volt max ) megkapták a lakkot lezárásként, majd jöhetett is az összeállítás.

Először a kerámia tálat rögzítettem a gyertyatartóra ragasztópisztoly segítségével, majd a madarat a tálra. A végeredmény tetszett, ám valami kis pluszt hiányoltam belőle, ezért néhány részletet kiemeltem az itatón barna waxszal – ez egyébként a Bondex Vintage Metal Effect Wax-ja aranybarna színben, ami azért nem szerepel a képeken, mert utólag találtam ki azt, hogy ezt is használni fogom -. Pár óra munkával és némi festéssel elkészült az egyedi madáritatóm.

Azt tudni kell, hogy bár a Chalk finish spray festék vizesbázisú, ezáltal környezetbarátabb, mint az oldószeres, de én félek tőle, hogy bármilyen olyan anyag oldódóik ki belőle, ami a madárkáknak nem tesz jót, ezért csupán a fotózás erejéig öntöttem bele a tálkába így a vizet, egyébként ki fogom bélelni vagy alufóliával vagy folpackkal.

Azt hiszem a barna wax tökéletes választás volt, kopottas, kissé vintage hatást kölcsönöz a madáritatónak, és kicsit extrábbá teszi az arany fény.

A madárka is kapott egy kis waxot, így még szebb hatást kelt. Azért azt hozzá tenném, hogy bár nagyon szeretném, mégsem nálam kap helyet ez az itató, ugyanis bár a macskáim alapjáraton nem bántják a madarakat, ettől függetlenül nem szeretném kísérteni a sorsot, szóval végül párom szüleinek az udvarában lett elhelyezve, ahol nem leselkedik rájuk ilyen veszély.

Hihetetlenül élveztem elkészíteni ezt a projektet, nincs annál jobb érzés, mint amikor valami, ami eddig csak a képzeletemben élt, lassan valósággá formálódik.

Ti szoktatok kreatívkodni? 🙂

!