Évszakok,  Karácsony,  Tél,  Ünnepek

Látványkandalló házilag hungarocellből

Sziasztok!

Ezt a projektet – csak úgy, mint a szánkósat – már tavaly elkezdtem tervezgetni fejben, azonban idén volt rá annyi időnk és energiánk, hogy meg is valósítsuk. Rengeteg különböző ötletet, kinézetet, típust mentettem le a telefonomra, de végül abszolút egyedi forma győzött, amit több különbözőből gyúrtunk össze.

Először úgy volt, hogy gipszkartonból készítjük el a kandalló vázát, de végül a hungarocell mellett döntöttünk, mert egyrészt olcsóbb is volt, másrészt sokkal könnyebb is volt vele dolgozni. Miután kiszabogattuk a megfelelő elemeket, a különböző darabokat Stukko fix szerelési ragasztóval rögzítettük egymáshoz, illetve plusz erősítésként hurkapálcával is megerősítettük a ragasztásokat.

Miután megszáradt a ragasztó, több különböző módszer is van arra vonatkozóan, hogy hogyan is fedjük be a vázat: a legtöbben például tapétával vonják be, van, aki rajzol rá, én viszont a macerásabb, de letisztultabb végeredményt adó opciót választottam: festettem. Ehhez viszont előtte jó alaposan, két rétegben lehúztuk csemperagasztóval, illetve ezzel rögzítettük rá az aluminium élvédőket a szükséges helyeken, hogy még stabilabb végeredményt kapjunk.

Viszont nem szerettem volna, ha full fehér az egész, ezért kitaláltam, hogy fel kellene dobni valamivel. Szerencsésre a házfelújításból kimaradt pár darab díszléc / stukkó, ezért arra gondoltam, hogy ezeket felhasználjuk. A lábazathoz, illetve a látványkandalló köré egy vékonyabb fajtát rögzítettünk szintén a Stukko fix szerelési ragasztóval, míg a párkány alá vastagabb típust tettünk.

Miután ez megszáradt, jöhetett is a festés két rétegben. Én ehhez sima mezei Héra falfestéket használtam, és hengerrel vittem fel a felületre. Íme, ilyen lett a végeredmény:

A látványkandallót még tavaly télen szereztem be a Praktikerből, ha jól rémlik, akkor 12.000 forint körül volt. Akkor nagyon rákattant erre mindenki, így szerencsém volt, hogy az utolsó előtti darabot sikerült megkaparintanom belőle. Nagyon szeretem, mert érdekes, tűzpattogáshoz hasonló hangot ad ki, és gyönyörűek a lángok is benne.

És bár ez csak látványkandalló arra gondoltam, hogy nagyon feldobná az egészet az, ha valódi farönkök lennének elhelyezve mellette, ezért alul direkt kialakítottunk neki egy kis tároló helyet – nem mellesleg ez tökéletesen elrejti a háta mögött futó kábeleket.

 

Az elején körbefutattam egy girlandot, amire végül rátekertem a hópelyhes égősoromat, illetve pár fehér mikulásvirág-fejet is rögzítettem rá.

A tetején lévő dekor feladta a leckét, valahogy nem akart összeállni a kép eleinte, és talán még ez sem a végleges, de egyelőre így néz ki. Nem meglepő módon a mikulásvirág a legnagyobb kedvencem, és sikerült belőle találnom foltos változatot is.

 

 

 

 

Talán az alábbi képen is jól látszik, hogy milyen kis pluszt rak hozzá az egészhez ez a vékony díszléc – ízléses, de mégsem lett túl sok tőle az egész.

Ti terveztek hasonlót készíteni?

Jó alkotást kívánok!

Niki