Évszakok,  Karácsony,  Tél,  Ünnepek

Karácsonyfa díszítés – tippek, trükkök | December Daily

Sziasztok!

A mai bejegyzés kissé különlegesebb lesz, most ugyanis szeretnék megosztani veletek pár tippet, trükköt, amit én is megtanultam arról, hogy hogyan is lehet szépen feldíszíteni a karácsonyfát.

Tavaly is rengeteg videót néztem ezzel kapcsolatban, idén azonban jobban ráfeküdtem erre a témára, és bizony még én is tanultam olyan dolgokat, amik újak voltak nekem. Természetesen ezek abszolút nem szabályok, hiszen mindenki úgy díszíti a fáját, ahogy neki tetszik, és egyébként minden fa meseszép a maga nemében, csupán ötletek, hátha érdekel titeket is.

Használj kesztyűt és hosszú ujjú felsőt!

Vannak azok a műfenyők, amik relatíve puhább levelekből állnak, azoknál nem szükséges, de a szúrósabb fajtáknál, mint például a Brillbazáros fa, elengedhetetlen a kesztyű és a hosszú ujjú felső használata. Tavaly megtapasztaltam, hogy milyen, ha anélkül áll neki az ember – napokig még a zuhanyzás is fáj, annyira szétkarcolta a bőrömet a fa. Szóval nulladik lépés: kesztyű, hosszú ujjú felső.

Mindent ágat alaposan hajtogass ki!

Amit talán mindenki tud, akinek műfenyője van, hogy ahhoz, hogy szépen mutasson a fa, elengedhetetlen lépés az ágak alapos kihajtogatása. Ez a művelet bizony nem két percig tart, én például a 220 cm magas fámat több órán keresztül igazgattam, mire szép lett.

Ilyenkor én általában két trükköt vetek be. Egyrészt a fa belsejéhez, tehát a törzshöz is hajtok ágakat, ezzel elkerülöm azt, hogy lyukas legyen a végeredmény, és kilátszódjon a törzs. A másik trükk, amit idén tanultam az az, hogy csillag alakúra próbálom hajtani az ágakat, ezzel sokkal tömöttebb hatást lehet elérni. Bár ez utóbbi hajtogatási módszerrel még több ideig tart a procedúra, de visszanéztem a tavalyi képeket, összehasonlítva az ideivel, ahol már használtam a csillag alakú módszert tényleg sokkal szebb az összhatás.

Takard el a karácsonyfa talpát!

Természetesen ez sem kötelező lépés, főleg ha szép kivitelű fém talpa van a fenyőnek, azonban például az enyémnek egy relatíve nagy, széles, csúnya műanyag talpa van, ami akárhogy is nézzük, nem szép.

Én idén a fából készült karácsonyfatalp takaró ládámat használtam, amiről az előző posztban olvashattatok, de sok helyen kaphatóak már talptakarók textilből is, ha pedig kisebb talpú fátok van, akár fonott kosarat is használhattok erre a célra.

Kezd a díszítést az égősorral!

Megoszlik a vélemény az emberek között, hogy ki mivel kezdi a fa díszítését. Sokan először a díszeket rakják fel, és rá az égősort, én azonban fordítva szoktam, tehát először az égősor, majd jöhetnek a díszek. Ezt azért így csinálom, mert ha olyan hatalmas égősorral dolgoztok például, mint én – a 220 cm-es fámra egy 1000 ledes égősort használtam, ami 70 méter hosszú -, akkor képtelenség úgy rendezni a vezetéket, hogy ne látszódjon. Viszont ha  először ezt rakom fel a fára, és utána a díszeket, akkor azok kissé takarják a vezetéket, kevésbé lesz feltűnő, sokkal szebb az összkép.

Szintén idén olvastam azt a trükköt, hogy érdemes a fa törzséhez nagyon közel is rakni égősort, amit szintén kipróbáltam, és sokkal szebb lett a végeredmény, mintha csak az ágak végére tekertem volna fel, ugyanis így több helyen fog világítani, lesznek világosabb és kissé sötétebb helyek is rajta.

Használj egységes akasztókat!

Nekem már ez a második olyan év, amikor nem a gyárilag a gömbök mellé csomagolt fényes szálakat használom a díszek felakasztására, hanem fém akasztókat. A legszebb hatást szerintem a zölddel lehet elérni, viszont abból idén nem lett volna elég, ezért ezüstöt használtam.

Lényegében a színe mindegy is, csupán az a fontos, hogy két nagyon hasznos tulajdonsága is van ezeknek a kampóknak. Egyrészt ha az összes díszhez ezt használod, akkor az összhatás sokkal szebb lesz, másrészt ezeknek a segítségével a díszek közelebb kerülnek az ágakhoz, mintha lógnának a fényes szálakon, és számomra ez sokkal jobban tetszik.

Természetesen itt sem muszáj ezt követni, bátran lehet használni akár cérnát vagy madzagot, vagy bármi mást, ami nekünk tetszik, lényeg az egységes kép.

Ne csak az ágak végét dekoráld!

Ha szeretnénk, hogy a műfenyőnk még dúsabbnak hasson, akkor figyeljünk arra, hogy ne csak az ágak végére tegyünk díszeket, hanem a fa belsejéhez, törzséhez közel is. Ezzel szintén elérhetjük azt, hogy a fa sokkal dúsabbnak, teltebbnek fog hatni, ráadásul sokkal izgalmasabb hatást is lehet vele elérni, mintha csak kívül díszítenénk az ágakat.

Alulra nagyobbak, felülre kisebbek!

Na ez az a “szabály”, amit én sem mindig tartok be. 😀 Tény, hogy nagyon szuper hatást lehet elérni azzal, ha alulra nagyobb, felülre kisebb díszeket teszünk, én ezt tartom is a gömböknél, ám a különböző formájú, különleges mintájú daraboknál már csak inkább arra figyelek, hogy inkább azokon legyen a hangsúly.

Éppen ezért én először mindig a sima gömböket teszem fel a fára – legyen az akár fényes, matt vagy csillámos -, és ha azok elfogytak, jöhetnek a különlegesebbek.

Jöhet a csúcsdísz és a girland!

Utolsó lépésként szoktam felhelyezni a csúcsdíszt, illetve a girlandot – esetemben gyöngysort. A gyöngysor vagy girland egyéni ízlés kérdése, az utóbbi időben abszolút megszerettem a gyöngysorokat, illetve szívesen használok masnikat is, azok is sokat dobnak a fán.

Nektek van hasonló tippetek, trükkötök? 🙂

Kellemes karácsonyi készülődést kívánok! 🙂

Niki