Minden más

Egyszerű makramé növénytartó

Sziasztok!

Bár a makramé főleg a tavalyi évben élte aranykorát azt hiszem, hogy idén sem fogunk szűkölködni benne. Én még csak mostanában vetettem bele magam a makramézás világába, emiatt a bonyolultabb mintákról egyelőre nem is mutatok nektek képet, viszont a világ legegyszerűbb növénytartójáról szerintem érdemes beszélni, mert abszolút fel tudja dobni a lakás hangulatát.

Természetesen nem is én lennék, ha mindent a nagy könyv szerint csinálnék, tehát nem kifejezetten makramé kötelet használtam ehhez a projekthez, hanem vastagabb fonalat. A kiválasztásnál arra figyeltem, hogy minél vastagabb fonalat válasszak, ehhez azt kell figyelembe venni, hogy minél nagyobb a tömege a szálhosszhoz képest, annál vastagabb a fonal – én például ehhez 100 gramm / 80 méter típusú fonalat használtam.

Ezen kívül csupán ollóra, magára a kaspóra, illetve fa függönykarikára van szükség – utóbbi opcionális, viszont nekem nagyon tetszik ezzel a megoldással.

Szükségünk lesz négy egyforma hosszúságú fonalra – ezt nagyjából igazítsuk arra a méretre, ami fog nekünk kelleni, de inkább legyen hosszabb, mert utólag könnyű belőle vágni -. A fonalakat hajtsuk félbe, és hurkoljuk rá a fa karikára.

 

Ezután jöhet a csomózás része, ami nagyon egyszerű – csupán arra kell figyelni, hogy az egymás mellett lévő fonalakat csomózzuk, mert különben el fog csavarodni a minta. Első lépésként felül csomózzunk, négy csomót készítsünk.

A következő lépés szintén ez lesz, annyi különbséggel, hogy most az előző kettes szetteket rakjuk egymás mellé, és az egymás melletti fonalakra kötünk csomót – oké, ez így nagyon bonyolultan hangzik, de a fenti képen láthatjátok, hogy mire is gondolok. 😀

Annyi csomót köthetünk, amennyit csak szeretnénk – én általában hármat készítek. Közben ne felejtsük el hozzámérni a kaspóhoz, hogy lássuk, hogyan is fog mutatni élesben. Ha készen vagyok, akkor én egy csomót szoktam kötni az aljára, majd azt méretre vágom, és készen is van.

Az elkészítése csupán pár perc, de szerintem szuperül mutatnak benne a növények.

Én ilyen megoldással függesztettem fel három növényt is egy Ikea Lack polc ajára – ehhez szemes csavart csavartam be a polcba -, valamint van egy gyökereztető-állomásom is, amin szintén ilyen makramé tartóban lógnak a kis vázák, és ezekben gyökereznek szépen a növénykék.

Jó alkotást kívánok!

Niki