Évszakok,  Karácsony,  Tél,  Ünnepek

DIY karácsonyi dekorok

Sziasztok!

Az idei karácsonyi szezon nem úgy sikerül(t), mint ahogy terveztem, legalábbis kreatív tevékenységgel kapcsolatban egyáltalán nem. Több dolgot is készítettem, ám mind napokig készült, ennek fényében pedig sokszor elmaradt a lépések fotózása. Ezért is döntöttem úgy, hogy ebben a bejegyzésben megmutatok nektek 5 olyan projektet, amin dolgoztam, és mesélek mindről egy kicsit, hogy értsétek is, miből mi készült.

Jeges-havas fenyőfák

November elején jelentek meg a Pepcoban a karácsonyi termékek, és már akkor szemeztem ezekkel az igazán szép kivitelezésű kerámia fenyőfákkal, ám a beszerzésével vártam, Nem tetszett ugyanis se a színük, se a fényességük, és szerettem volna lefesteni őket, ám féltem belevágni. Volt már párszor próbálkozásom kerémia festésével, többféle alapozót kipróbáltam, de az eredmény soha nem olyan lett, mint szerettem volna.

Aztán mintha az ég küldte volna, belefutottam Éva egyik posztjába, amiben meglepő módon éppen ilyen fenyőket festett át. Na de nem is a fenyők voltak érdekesek, hanem az alapozó, amit használt hozzájuk. Elolvasva a bejegyzést rögtön tudtam, hogy erre vártam, így meg is rendeltem a Pentart Bonding primer alapozóját, és elrohantam a közelli Pepcoba, hogy megvegyem a kinézett fenyőket. Így néztek ki eredeti állapotukban:

Tehát az alapos zsírtalanítás után bekentem a fenyőket egy réteg alapozóval, majd a teljes száradás után jött két réteg az egyik kedvenc színemből, ami a Pentart matt fenyőzöld akrilfestéke. Ezután szárazecset technikával kissé kiemeltem a fenyők végeit fehérrel, végül felkentem rá a szintén Pentart márkától az Ice crystal pasztából.

Idén egyelőre a polcon kaptak helyet, de jövőre komplett tervem van velük kapcsolatban. 🙂

 

Csillámos-bársonyporos díszek

A bársonypor már tavaly óta nagy kedvencem, írtam is eről egy külön posztot nemrég – Pentart bársonyporok használata -, és tudtam, hogy az idei karácsonyra is szeretnék alkotni velük valamit. Ez az érdekes, geometrikus mintázatú gömb az elsők között volt, amit kipakoltak a Pepcoban idén, és már akkor tudtam, hogy ezen nagyon jól mutatna a bársonypor – és nem is tévedtem.

Az elkészítéséről sokat nem is írnék, hiszen a linkelt bejegyzés erről szól, de nagyvonalakban: alapozás, utána egy réteg Pentart matt vörösbor akrilfesték, ezután öntapadósra száradó ragasztó, majd bársonypor. Viszont hogy kissé különlegesebbé tegyem az egészet úgy döntöttem, hogy átdörzsölöm egy kevés csillámporral, ami így végeredményben csodaszépen mutat. Most is a kedvenc színemet, tehát a gránátvörös bársonyport használtam, ehhez pedig piros csillámport társítottam.

Ezeken kívül készítettem ezzel a technikával sima gömböt, hosszúkás csepp alakú díszt, illetve egy elegánsabb verziót is, utóbbit megtekinthetitek az Instagramomon.

 

Egyszerű havas tobozok

Az idei fámról már láthattatok képeket itt és Instagramon is. Idén is a kedvenc kombinációm, azaz a fehér-piros színvilág mellett döntöttem, viszont szerettem volna némi természetességet is belecsempészni, erre pedig nincs is jobb opció a tobozoknál.

Ezeket a tobozokat az év során gyűjtögettem össze, majd kiválogattam azokat, amiket a fán szerettem volna látni. A díszítését abszolút nem szerettem volna túltolni, ezért végül csupán annyit csináltam, hogy a toboz széleit, pikkelyeit fehér akrilfestékkel befestettem, majd a még nedves festékbe fehér csillámport szórtam a havas hatás végett. Az akasztást végül szemescsavarral oldottam meg, amit a toboz aljába csavartam bele, és szalagot kötöttem rá. Ez volt a legegyszerűbb projekt idén, mégis hatalmas kedvenc lett.

 

Átlátszó gömbök megtöltve

Idén szerettem volna átlátszó gömböket tenni a fára, amibe bármit bele lehet rakni. Amikor ez a gondolat átfutott az agyamon tudtam, hogy a Pepcoban kell kezdenem a nézelődést, és végül igazam is lett. Ezt a fajta átlátszó gömböt – ami nem szétszedhető – webshopokban nem igazán találtam meg, csak a ketté szedhető fajtát, ami nekem annyira nem tetszik. Viszont a Pepcoban megtaláltam ezt, amibe eredetileg fényes pompomszerű valami volt beletéve, és potom összegért adták.

Végül kétféle verziót készítettem most: az egyikbe műhó került mű fenyőágakkal és bogyókkal, a másikba zöld mohát raktam alapnak, mellé pedig fenyőágat, piros bogyót, illetve apró havas hatású tobozokat. Hihetetlenül egyszerű őket megtölteni, és millió módon variálhatók attól függően, hogy miket rak bele az ember. Szerintem ez tökéletes választás lehet bármilyen fára, hiszen tényleg bármit belerakhatunk, ami illik a fánkhoz és az adott színvilághoz.

 

Kerámia házikó mécsestartók

Szerettem volna ezekről a házikókról előtte képet mutatni, ám végül csak Instagramon találtam róluk fotót, úgyhogy azt beszúrom ide, hogy lássátok, miből is indult a folyamat – több kép is van a bejegyzésben, a nyolcadik képen láthatóak ezek a házikók.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Crafts by Niki (@craftsbyniki) által megosztott bejegyzés

Festéshez mindenhol Pentart akrilfestéket használtam attól függően, hogy melyik milyen színt igényelt – például a házikók szürkék lettek, a tetők fehérek, a havas részek szintén fehérek, a fenyők fenyőzöldek, az ajtó- és ablakkeretek pedig világos barnák. A tetőre, illetve a havas részekre a Pentart hópasztáját használtam, amit festőkéssel vittem fel, és a még nedves felületre fehér csillámport szórtam az extra csillogás miatt.

Végül apró jégcsapokat készítettem a Penart Ice crystal tolljával egy sütőpapírra, amiket száradás után rögzítettem a tetők alatt. Ők szintén a jövő évi projekt részei lesznek, addig pedig önmagukban dekorálnak. Azt kell mondjam nagyon meg vagyok elégedve velük, sokkal jobban tetszenek így, mint eredeti állapotukban.

Ti hogyan készültök az ünnepekre?

Jó alkotást kívánok!

Niki