Minden más

DIY egyedi kaspók

* A régi blogról átvett bejegyzés *

Sziasztok!

Hihetetlenül régen jelentkeztem már DIY bejegyzéssel, aminek számtalan oka van, de most itt vagyok, és rögtön három egyedi kaspót is hoztam nektek. Három különböző stílusú, technikájú kaspót is készítettem, de mindben közös, hogy festékspray-t is használtam hozzájuk. Lássuk is őket.

 

Lógatható-színes fagolyós kaspó

Az első ötletet még Pinteresten láttam, és annyira megtetszett, hogy tudtam, én is el fogom készíteni. Ehhez a projekthez a fagolyókat- és sokszögeket Aliexpressről rendeltem még tavaly év végén, illetve az alábbi festékeket használtam:

PintyPlus Home Old wine | PintyPlus Home Foggy blue | PintyPlus Chalk finish Broken white

A műanyag kaspót már használtam egy másik projekthez, ezért ezüst színű, de most úgy döntöttem, hogy átfestem fehérre, azonban még előtte fúrtam rá három lyukat nagyjából ugyanolyan távolságra, és csak ezután festettem le. A fagolyókat ( maradjunk ennél a kifejezésnél, egyszerűbb ) végül egy vezetékre fűztem fel, amit meghajtogattam minden darab között, így nem csupán oldalról, hanem alulról és felülről is le tudtam festeni egyből.

Szerettem volna egymással harmonizáló, matt színeket használni, ezért esett a választásom végül a fehérre, a kékes szürkére, valamint a mályvára. Miután megszáradtak, felfűztem őket egy-egy szál madzagra, amit előtte rákötöttem a kaspóra, majd mikor felfűztem mind a három szálat, akkor összefogtam a fenti részt, megcsomóztam, és kész is. Szerintem remekül mutat benne bármilyen növény, és amennyire egyszerű ezt elkészíteni, annyira mutatós is lett a végeredmény.

 

 

Márványmintás kaspó

A következő kaspó elkészítése már több időt vett igénybe, és kissé koszosabb melóval is jár, de a végeredményt elnézve megérte ezt az egészet, hiszen nagyon egyedi, mutatós kaspót sikerült így létrehoznom. Ehhez kellett egy vödör, víz, kesztyű ( gumikesztyű akár, de én például hajfestős kesztyűt használtam ), és az alábbi festékek:

PintyPlus Tech univerzális alapozó | PintyPlus Evolution White aluminium | PintyPlus Evolution Matt jet black | PintyPlus Evolution Matt pure white | PintyPlus Evolution Metallic gold

Az egész művelet azzal kezdődött, hogy lefújtam két réteg fehér alapozóval a teljes felületet ( én agyagcserepet használtam, de szerintem alapozó használata mellett működik a technika műanyag cseréppel is ). Amikor ez megszáradt, jöhetett a móka része. Válasszunk ki egy olyan vödröt, aminek nem baj, ha festékes lesz ( vagy béleljünk ki egyet akár szemeteszsákkal ) – bár a képen az én vödröm koszosnak tűnik, mégsem az, csak már használtam más hasonló dologra is. Ezután kezdjük el ráfújni a vízfelületre a festéket: választhatunk bármilyen színt, én a márványhatás miatt döntöttem végül a fekete, a fehér, a szürke és az arany mellett.

Ha úgy ítéltük meg, hogy elég a mennyiség, akkor egy hurkapálca segítségével alakítsuk ki a márvány hatást. Dolgozzunk gyorsan, mert a víz összerántja a festéket! H kész a minta, merítsük bele a cserepet, forgassuk meg, hogy mindenhova jusson a festékből, és emeljük ki. Ha maradtak ki részek, akkor megismételhetjük a lépéseket, de azzal számoljunk, hogy akkor lesz olyan rész, ahova dupla adag festék jut.

Szerintem a végeredmény magáért beszél, nekem hihetetlenül tetszik mind a márványhatás, mind a színek összképe. Talán egy picit több aranyat még elviseltem volna, de ettől függetlenül nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel.

 

Kőhatású kaspó

Az utolsó projekt volt a legegyszerűbb mindhárom közül, de ez nem azt jelenti, hogy ne lenne dekoratív a végeredmény, csupán csak azt, hogy összesen két festéksprayt használtam hozzá:

Crelando kőhatású lakk | PintyPlus Tech univerzális alapozó

Bár a kaspó eredetileg is fehér volt úgy döntöttem, hogy kap egy réteg alapozót, biztos ami biztos. Miután ez megszáradt, jöhetett a kőhatású lakk. Ez a Lidl saját márkás terméke, amit nagyon ritkán lehet csak kapi, így nagyon ki kell fogni azt az időpontot, amikor kapható az üzletekben. Elvileg többféle típusa is van, sajnos nekem egyelőre csak ez az egy van meg, de pályázom a többire is, hiszen hihetetlenül egyedi termékről van szó. A festék alapja egyébként átlátszó, tehát attól függ, hogy milyen árnyalatú lesz a festendő felület, hogy milyen az alapszíne. Én most egy kicsit visszafogottabb hatást szerettem volna elérni, ezért lett fehér, de készítettem már szürke alappal is, amit IDE KATTINTVA megtekinthettek az Instagram fiókomban.

Szerintem a végeredmény nagyon szuper lett, pont annyira visszafogott, mint amennyire szerettem volna, de mégis érvényesül rajta a kőhatás is. Alig várom, hogy egyszer be tudjam szerezni a többi fajtát is, mert egyébként csak baromi drágán láttam ilyen kőhatású lakkokat eddig.

 

Ti készítettetek valami DIY “finomságot” mostanában? 🙂