Évszakok,  Karácsony,  Tél,  Ünnepek

Buffalo check minta festése egyszerűen

Sziasztok!

Ezennel megnyitom az idei karácsonyi szezont, már ami a DIY projekteket jelenti. 🙂 Az utóbbi időben teljesen rákattantam a “buffalo check” mintára, ami lényegében ugye a piros-fekete ( és bármilyen másik szín hasonló kombinációban ) kockás minta. Magyarul fogalmam sincs, hogy is hívják, hiszen skót kockásnak se lehet, mert az teljesen más, úgyhogy maradjunk az angol névnél. Na de hogy ne kalandozzak tovább gyorsan el is árulom, hogy ma megmutatom nektek, hogy hogyan tudjátok hihetetlenül egyszerűen megfesteni ezt a mintát.

Az elkészítése nagyon egyszerű, ám azért türelmet és odafigyelést igényel az, hogy szép is legyen a végeredmény. A fenti képen láthatjátok, hogy nekem kissé hullámos lett, mindez azért volt, mert nem volt tökéletes a maszkolószalagom. Ehhez a projekthez nagyon fontos az, hogy jó minőségű szalagot használjunk, így ne ezen spóroljatok.

Na de mi is fog kelleni nekünk:

– valamilyen fa lap, deszka, bármi, amire a mintát akarjuk festeni

– piros és fekete festék ( én most az Obiban kapható színezőpasztát használtam, ez sajnos nem túl jó minőségű, én inkább mondjuk a Pentart akrilfestékeit ajánlom nektek )

– ecset, illetve szivacsecset a szebb eredmény miatt ( ecsettel kezdtem, de utána szivacsra váltottam )

– maszkolószalag

– hajszárító, vagy ha van valakinek otthon, akkor hőlégfúvó

Utóbbira azért van szükség, mert rengeteg különböző festékréteget fogunk felvinni egymásra, így pedig gyorsíthatjuk a száradást.

Első lépésként fessük le a fát a piros színnel. Mint látjátok, ez az Obis nem fedett túl jól, végül ebből három réteget vittem fel, a rétegek között megvárva a teljes száradást.

Ha teljesen megszáradt az alap, akkor jöhet a maszkolás. Helyezzünk fel egy csíkot a lap közepére, simítsuk rá. Jöhet a következő szalag közvetlenül mellé, majd még egy. Ezután a középső, tehát a másodjára felrakott szalagot szedjük le – ez lényegében távtartóként funkcionál, hogy minden csík ugyanolyan távolságra essen egymástól -, helyezzük fel a harmadik mellé, és jöhet a következő. Így folytassuk egészen addig, míg végig be nem csíkoztuk a táblát.

 

A következő festéshez egy sötétebb pirosra, bordóra lesz szükségünk, ehhez tegyünk egy kevés feketét a piros festékbe, jó alaposan keverjük el, majd vigyük fel a csíkos alapra.

Teljes száradás után szedjük le a maszkolószalagokat, majd fordítsuk meg a táblát úgy, hogy a csíkok immáron vízszintesen fussanak – ezt így nehéz elmagyarázni, de a lenti képen láthatjátok, miről is van szó. Itt is ugyanúgy helyezzük el a következő adag szalagot – középre egyet, aztán a távtartó, majd még egy, és így tovább.

Keverjünk ki egy új színt, ami csupán egy árnyalatnyival legyen sötétebb az eredeti piros színünknél, majd ezt vigyük fel a lapra.

És itt jön az egyik legfontosabb lépés: NE szedjük le a felhelyezett ragasztószalagot. Kivéve, ha annyira gagyi maszkolószalagotok van, mint nekem, ami egyből hullámosodni kezd egy kis festéktől. Ekkor leszedhetjük, de ugyanoda helyezzünk vissza friss szalagokat. Ha ez megvan, keressük meg a világosabb csíkozásokat – ez konkrétan az, amit legelőször lefedtünk szalaggal -, és ragasszuk le őket. Így kell kinéznie utána az alapnak:

Utolsó lépésként jöhet a  fekete szín, ezzel fessük le a fedés nélkül maradt négyzeteket. Természetesen minden réteget bátran hajszárítózhattok, így gyorsabban fog haladni a festés.

Ha megszáradt a fekete réteg, akkor eltávolíthatjátok az összes szalagot, és készen is vagyunk. Így fog kinézni a végeredmény.

 

Ugyanezzel a módszerrel lehet fekete-fehér festést is készíteni, ennél az alábbiak a lépések:

– alapszín: fehér

– második szín: szürke

– harmadik szín: szintén szürke

– negyedik szín: fekete

Ezután már csak annyi dolgunk van, hogy kidekoráljuk a lefestett fatáblát. Én erre most egy dekorgumiból kivágott szarvas sziluettet ragasztottam fel, amit előtte bekentem öntapadósra száradó ragasztóval, és meghempergettem fehér csillámporban. Ezután felragasztottam néhány mű fenyő ágat, piros bogyót, illetve egy havas hatásúra lefestett tobozt, és kész is.

 

Nekem nagyon megtetszett ez a technika – tavaly óta élek-halok a piros-fekete kockás dolgokért a karácsonyi szezonban -, így tervben van még pár tábla elkészítése.

Ha te is kipróbáltad ezt a festést, akkor küld el nekem Instagramon, nagyon szívesen megnézném az alkotásodat. 🙂

Kellemes kreatív perceket kívánok!

Niki